De dovenscholen in Malawi behoren tot de overheid. Net als in het normale basisonderwijs is er een voorschool (pre-school) met vier klassen, waar kinderen vanaf 6 jaar de eerste schoolse vaardigheden leren zoals tellen, tekenen en schrijven. In het dovenonderwijs wordt daarnaast veel aandacht gegeven aan het maken van klanken en de eerste gebaren.

Rond een jaar of 10 stromen kinderen uit naar het basisonderwijs (primary-school), dat bestaat uit acht klassen. Hier wordt hetzelfde curriculum aangeboden als in de rest van de Malawi, maar krijgen de kinderen extra ondersteuning met behulp van gebarentaal. De laatste jaren op de basisschool wordt overgestapt op het lesgeven in Engels in plaats van Chichewa, een lastige omschakeling voor velen!
In groep 8 doen de kinderen een landelijk eindexamen en wanneer ze dit halen kunnen ze doorstromen naar het voortgezet onderwijs.

Tijdens de periode op de dovenschool verblijven de kinderen in hostels op het terrein bij de school. De Sisters of the Blessed Virgin Maria zijn verantwoordelijk voor de kinderen buiten schooltijd. Zij zien erop toe dat de kinderen hun bedden opmaken, kleren wassen, douchen en hostels schoonmaken. De oudere kinderen ondersteunen hierbij vaak de kleinsten. Drie keer per dag krijgen de kinderen een maaltijd, die de oudste meiden samen met de koks bereiden. Dit bestaat uit maïspap in de ochtend en ’s middags en ’s avonds nsima (maismeel) met nyemba (bonen), ndiwo (groenten) of usipa (hele kleine visjes).

ONZE DOVENSCHOLEN