In 1980 vertrok br. Wladimir als 50-jarige naar Malawi om daar te werken voor de dove kinderen in Blantyre. Daarnaast zette hij zich ook in voor andere groepen: wezen, ernstig zieke (aids-) patiënten en hulpbehoevende mensen thuis. Vrijwel meteen na het vertrek van br. Wladimir hebben 5 collega’s van hem op het Instituut voor Doven te St.-Michielsgestel ( Han Alferink, Gerard Cleijne, Wiety van Doremalen, Jan Rovers en Vincent Elemans) het plan opgevat om jaarlijks in actie te komen ter ondersteuning van Br. Wladimirs werk in Malawi.  “Liever geld voor kunstmest dan schoolgeld”, vertelde br. Wladimir. “Als de oogst mislukt door gebrek aan kunstmest is er geen verkoop van maïs en dus geen geld voor schoolgeld en nieuwe kleren!”  Zo ontstond het actiecomité “Steun Wlad” met de actie: “Een tientje voor kunstmest”.

Op 3 maart 2006 werd de Stichting DovenzorgMalawi opgericht onder leiding van Vincent Elemans (voorzitter, secretaris, Philip van Eekeren (penningmeester), Geert Smulders, Lieke de Leuw, Harry Tibosch, Sjors Elemans en Gerard Cleijne. Vele initiatieven en met name de jaarlijkse kerstacties werden een groot succes ( bijv.: in 2011 ruim 11000 euro). Om nog meer aandacht te vragen werd in 2012 de website (www.dovenzorgmalawi.nl) ontworpen door Vincent Elemans. Ook werd br. Wladimir in dat jaar koninklijk onderscheiden door de burgemeester van zijn geboorteplaats Veghel.

Historie

“We zijn ook weer druk met voorbereidingen voor het kerstfeest voor meer dan duizend weeskinderen.. Och ik weet het lost helemaal niks op. De volgende dag hebben ze weer honger, maar laat deze kinderen nou een dag per jaar naar hartenlust eten, drinken, zingen ,springen, blij en in de zevende hemel zijn, ze hebben toch al zo weinig kans om kind te zijn. Spelen is luxe.

– broeder Wladimir –