Ngodzi

Wat hebben we al bereikt?

Tijdens het werkbezoek in 2019 hebben Chiara en Annemiek het trainingscentrum Ngodzi bezocht. De mogelijkheden tot een samenwerking zijn besproken, omdat veel dove jongeren thuis zitten en niets om handen hebben. Enkele maanden daarna zijn Edward, Robert en Julio gestart met een vakgerichte opleiding. Julio is gaan timmeren en Robert en Edward zijn gaan lassen.

Met een paar spullen in een kapotte plastic tas kwamen de jongens aan

Het enthousiasme en de werkhouding van de dove jongens werkte aanstekelijk. Zij hielpen hun horende medestudenten vaak en bleken talent te hebben voor het vak dat ze hadden gekozen. Vanuit Nederland werd voorzien in een werkuniform en échte werkschoenen, zodat lassen op slippers niet meer hoefde.

Helaas werd de opleiding van de jongens tijdelijk onderbroken door de coronacrisis. Om alvast aan de slag te kunnen, kregen ze een starterspakket met materialen en konden ze aan de slag bij lokale (dove) ondernemers. Tijdens deze stage hebben ze ervaring opgedaan in het uitvoeren van de werkzaamheden, maar ook in het runnen van een eigen bedrijfje en alles wat daarbij komt kijken.

Hun eigen onderneming loopt goed. Nu kunnen ze hun eigen ‘nsima’ verdienen

De stichting heeft de jongens voorzien van een lening en een werkplaats gehuurd op de markt in Salima. Soms worden ze ingehuurd vanuit Nederland voor projecten op de dovenscholen.

Meer over Ngodzi

Wat hebben we al bereikt?

Hoe gaat het nu?

Wat brengt de toekomst?