Mwayi

Hoe gaat het nu?

Het schooljaar 19/20 en 20/21 heeft rare wendingen gehad. Malawi heeft maandenlang in lockdown gezeten vanwege de uitbraak van COVID19, waardoor kinderen geen onderwijs hebben gevolgd. Thuisonderwijs was er niet voor de dove leerlingen. Op sommige middelbare scholen werd via de radio les gegeven. Gelukkig zijn de scholen inmiddels allemaal weer open.

Helaas heeft onderwijs via de radio weinig zin als je weinig tot niets kunt horen.

Tijdens de lockdown zijn daarom boeken uitgedeeld aan de kinderen van Mwayi, zodat ze thuis konden studeren. De examenleerlingen zijn vanaf september weer naar school gegaan om te studeren. Kort daarna zijn ook de andere kinderen gestart, hebben ze het schooljaar afgemaakt en examens gedaan.

Op sommige scholen is weinig ondersteuning voor de dove kinderen en zijn ze de enige of één van de weinigen met een auditieve beperking. Op andere scholen zijn gespecialiseerde leerkrachten aanwezig of veel dove vrienden die lesstof extra kunnen uitleggen.

Ze hebben het soms zwaar op school, maar ze werken hard en halen goede cijfers.

Vanaf januari 2022 is het nieuwe schooljaar in Malawi gestart. Project Mwayi ondersteunt dit schooljaar 5 kinderen op het basisonderwijs in Mua en 11 jongeren op verschillende middelbare scholen in het midden van Malawi.

Meer over Mwayi

Wat hebben we al bereikt?

Hoe gaat het nu?

Wat brengt de toekomst?