Wij zijn Jorissa en Hanne, twee derdejaars studenten Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Twente. Voor onze minor (vrije keuzeperiode) mochten wij naar Malawi om een onderzoek te combineren met vrijwilligerswerk. Een deel van ons vrijwilligerswerk bestond uit ondersteuning bieden bij de kliniek in Nguludi. Voor drie maanden lang hebben we hier elke donderdag geholpen. Onze taken bestonden vooral uit het wegen van de kindjes en het meten van de bloeddruk bij ouderen. Het gewicht van de kindjes is namelijk noodzakelijk om te bepalen of zij recht hebben op extra babymelk en het bepalen van de bloeddruk geeft inzicht in of de patiënt eventueel medicatie moet krijgen. Zodra we klaar waren met het meten van de bloeddruk en het wegen van de kindjes, keken wij mee met de consulten. Wij vonden het meekijken erg interessant en zagen allerlei klachten voorbij komen, waaronder huidklachten/huidziekten, brandwonden, malaria, HIV/Aids en ademhalingsproblemen.
Wat voor ons erg opvallend was, was dat veel patiënten best laat een arts bezoeken. Sommige mensen liepen al maanden rond met klachten en kwamen toen pas naar de kliniek. We vonden het heftig om te zien dat best veel mensen huidklachten hadden die eigenlijk goed te voorkomen zijn zolang ze maar de juiste zeep gebruiken. Deze zeep is echter vaak te duur voor deze mensen, waardoor ze zich wassen met groene zeep die ook voor de vaat wordt gebruikt.
We vonden het erg leuk om zelf ook praktisch bezig te kunnen zijn met het wegen van de kindjes en het meten van de bloeddruk. Maar zodra patiënten tegen ons gingen praten werd het lastig aangezien we niet echt Chichewa konden verstaan en de patiënten vaak geen Engels konden verstaan. We verbaasden ons wel over hoe ver je nog kan komen met handen- en voetenwerk.
Door mee te helpen bij de kliniek in Nguludi hebben wij gezien dat het werk dat er wordt verricht erg nuttig is. Veel patiënten die hier komen hebben namelijk zelf geen geld om transport te betalen om bij een ziekenhuis te komen. Het werk van WladiCare maakt het mogelijk dat deze mensen ook basiszorg kunnen krijgen, wat natuurlijk geweldig is. Al met al was het een zeer bijzondere en leerzame ervaring!